Tel:
+421 915 967 950
+421 901 777 281

LUCIDUM s.r.o.
Rázusova 1 040 01 Košice

Napísali o nás

Denník Korzár 24.1.2010

Danica Nagyová je priekopníčkou homeopatickej imunoregulačnej liečby

Stres a tempo súčasného života so sebou priniesli civilizačné choroby. Klasická medicína ich lieči zväčša iba chemickými liečivami, ktoré prejavy chorôb často len potláčajú a neriešia ich pôvod. Mnohých pacientov tak trápi, že sa im ochorenie s pravidelnosťou vracia a stáva sa chronickým. Preto vznikli rôzne alternatívne formy medicíny. Jednou z nich je homeopatia, ktorá pomáha liečivami na prírodnej báze. O tom, pri akých problémoch dokáže pomôcť, ale aj o konkrétnych prípadoch z praxe, sme sa pozhovárali s priekopníčkou homeopatickej imunoregulačnej liečby v Košiciach MUDr. Danicou Nagyovou.

MUDr. Nagyová sa k imunoregulácii dostala zaujímavou okľukou. Pracovala ako psychiatrička - teda liečila ľudí metódami, ktoré sú protipólom liečby na prírodnej báze. "Ako psychiatričku ma trápilo, že ľudí liečim len psychofarmakoterapiou, ktorou ich problémy neodstraňujem, len utlmujem. Vždy, keď človek predpísané lieky vysadil, problémy sa mu vrátili v takej istej miere, ako predtým." Pokúšala sa teda zamerať na podstatu zdravotných problémov ľudí. Stále predpokladala, že majú pôvod v psychike človeka. "Pokúšala som sa skúmať, čo vyvoláva zdravotné problémy v organizme po psychickej stránke. Žiaľ, k ničomu som nedospela." Východisko našla v imunoregulačnej homeopatickej liečbe, o ktorú sa začala čoraz vážnejšie zaujímať. Podstatou tejto liečby je totiž stimulovanie imunitného mechanizmu človeka rýdzo prírodnými liečivami. Tie nepôsobia priamo na vírus či baktériu, ale stimulujú imunitný systém človeka k tomu, aby s ochorením bojoval.

Po štúdiách v Českej republike si Košičanka osvojila metodiku, ktorá vznikla v Nemecku. "Ide o skúmanie energetického vyžarovania tela. Ľudský organizmus totiž vyžaruje elektromagnetický potenciál, podľa ktorého vieme zistiť, či je orgán zdravý, alebo sa na ňom nachádza vírus alebo baktéria." Elektromagnetický potenciál ľudského organizmu meria potenciometrom. Pacient na sedení drží v jednej ruke elektródu, druhú mu Dr. Nagyová vyšetruje. "Prístroj prikladám na akupunktúrne body určitých energetických dráh na rukách a nohách. Keď je elektromagnetické žiarenie v danom bode vyššie ako je normálne, znamená, že sa na danej dráhe nachádza nejaký zápal. Keď je hodnota elektromagnetického potenciálu nižšia, ide o degeneráciu orgánu. Podľa akupunktúrneho bodu viem, o aký orgán a presné miesto na orgáne ide." To, o aký vírus ide, ďalej identifikuje pomerne jednoduchou metódou. Na misku spojenú s potenciometrom položí jednu z nozód (látky vyvolávajúce reakciu imunity na určitý vírus alebo baktériu, vyrobené priamo z daných vírusov a baktérií). Keď sa elektromagnetické žiarenie neznížilo, na danom orgáne nie je prichytený vírus či baktéria, pre ktorú je nozóda určená. Ak ku poklesu žiarenia dôjde, ide o správnu nozódu a vírus je identifikovaný.

Následná liečba je jednoduchá. Vykonáva sa imunoregulačnými liečivami - nosodami biologického pôvodu. "Najčastejším zdravotným problémom, ktorý u pacientov objavujem, je infekcia obličiek spôsobená streptokokmi, alebo stafylokokmi. Je to preto, že ľudia nepijú čistú, osmoticky filtrovanú vodu. Kvôli tomu sa na panvičke obličky ukladá piesok, na ktorý sa prichytia baktérie alebo vírusy. Tie spôsobujú infekciu, čoho dôsledkom je napríklad časté močenie." Pri tomto probléme sa pacientovi nasadí bylinný extrakt, ktorý piesok na panvičke obličky rozpustí. "Ďalej sa pacientovi aplikujú nozódy, ktoré odstránia infekciu tak, že si telo začne samo vytvárať protilátky. Touto liečbou sa iniciuje tvorba protilátok zhruba na pol roka," vysvetľuje Dr. Nagyová.

Homeopatická imunoregulačná metóda, ktorú využíva, organizmu nepridáva záťaže. "Nepoužívame žiadne vitamíny či chemické liečivá, ktoré by v tele niečo menili. Táto metóda sa zameriava skôr na to, aby z tela odstránila to, čo tam nepatrí. Napríklad ťažké kovy, ale aj vírusy a baktérie. Tie v sebe môže mať človek dlhodobo, aj odmalička. Antibiotická liečba nemusí vyhubiť všetky, niektoré sa zakuklia. Keď sa zakuklia, imunitný systém ich nevie rozpoznať a tvorba protilátok sa zastaví. Imunoregulačnými nozódami tvorbu protilátok spúšťame a bylinnými extraktmi posilňujeme celkovú imunitu."

Ľudia sú voči homeopatii často nedôverčiví a imunoregulačnú liečbu už vôbec nepoznajú. V súčasnosti totiž aj na Slovensku existuje mnoho šarlatánskych liečiteľov, ktorí ľudí klamú nefunkčnými metódami. "Metodiky, ktorými pracujem, sú schválené lekárskou komorou. Pochádzajú z Nemecka, kde sa nimi zaoberá približne 900 lekárov, pre ktorých vyrába farmaceutická spoločnosť nozódy. Preto ich aj ja objednávam z Nemecka." Hoci v minulosti sa na jej metódy liečby pozerali lekári klasickej medicíny skrz prsty, dnes s ňou niektorí spolupracujú. "Ide najmä o gynekológov. Keď u žien napríklad zistia výterom nejaký vírus alebo baktériu na krčku maternice, sami za mnou pacientov posielajú. Moje nozódy totiž dokážu tieto infekcie účinne odstrániť." Z gynekologických pacientov možno spomenúť napríklad ženu s degenerovanými vaječníkmi, ktorej sa vďaka liečbe nozódami začali vo vaječníku vytvárať vajíčka. To nedokázali dosiahnuť rôzni odborníci ani počas 11 rokov intenzívnej liečby."Po mojej liečbe neplodných žien sa už na Slovensku narodilo nemálo malých Slovákov a Sloveniek. Jedna moja bývalá neplodná pacientka chodí ku mne na liečbu s troma vlastnými deťmi."

Ďalšími častými prípadmi, s ktorými sa Dr. Nagyová v ambulancii stretáva, sú chronické ochorenia. Teda tie, ktoré ľudí trápia dlhodobo. "Nedávno som liečila pacienta, ktorý mal dlhodobé vysoké teploty. Vybral už tri rôzne antibiotiká, no stále sa nevyliečil. Objavila som mu baktériu pneumokoka na prieduškách. Už po druhej ampulke nozódy mu teploty klesli." Imunoregulačnú liečbu vyhľadávajú aj alergici. "Alergia má väčšinou pôvod vo vnútornej, latentnej infekcii. Bežné liečivá ju nedokážu odstrániť, len potlačiť." Táto liečba má významné účinky aj pri liečbe hypertenzie. "Vysoký tlak často spôsobujú infekcie a usadeniny na obličkách. Bylinnými extraktmi a nozódami ich dokážeme liečiť a odstraňovať z tela. Tlak sa potom zvykne ustáliť. Homeopatická liečba sa pritom ´nebije´ s klasickou liečbou. Nikomu nehovorím, aby vysadil lieky od svojho špecialistu." Dr. Nagyová už liečbou pomáhala aj onkologickým pacientom. Homeopatiou však dokáže len podporiť klasickú liečbu a spomaliť vývin nádorového ochorenia. Prekvapili nás však tvrdenia o výsledkoch liečby sklerózy multiplex. "Toto ochorenie dokážeme úplne zastaviť. Nevyliečime poškodenia, ktoré sa stali do liečby, no ďalšiemu vývoju ochorenia dokážeme zamedziť."

V imunoregulačnej homeopatii neexistuje žiadny vekový limit. "Je však pravda, že u starších ľudí je schopnosť regenerácie o niečo slabšia. Liečba teda trvá dlhšie." Pri pohľade na výsledky homeopatických metodík je až zarážajúce, že o nich mnoho ľudí stále nepočulo. "Je to tým, že väčšina lekárov v Nemecku si svoje know-how stráži. Na Slovensku som jediná, ktorá sa tejto metóde venuje." Do budúcna sa Dr. Nagyová plánuje zamerať najmä na problematiku neplodnosti.

Dva skutočné prípady pacientov Dr. Nagyovej, ktorým pomohla homeopatická liečba

Spiace" vaječníky odrazu ožili

Monika má 41 rokov. Najväčšie zdravotné problémy, s ktorými sa potýka celý život, sú gynekologického charakteru. Kvôli nim sa v jej tele netvoria vajíčka a nemôže otehotnieť. "Až 11 rokov som sa liečila všetkými možnými spôsobmi. Pravidelne som chodievala do nemocnice, skúšala som aj umelé oplodnenie. Nič mi však nepomáhalo," hovorí. Časom sa svojho sna, porodiť dieťa, vzdala. S manželom sa ho rozhodli adoptovať. "Syn je s nami odmalička, je to ako naše dieťa." Na svoje zdravotné problémy sa snažila zabudnúť.

Ambulanciu MUDr. Nagyovej navštívila Monika kvôli inému problému. "Už 15 rokov ma trápia kožné problémy. Kvôli nim som sa rozhodla vyskúšať homeopatiu. Začala som podstupovať liečbu, ktorá po istom čase začala zaberať. Počas vyšetrenia však pani doktorka znepokojnela. Bolo na nej vidno, že sa chce niečo opýtať, no neodváži sa. Napokon sa však spýtala na moje vaječníky. Zistila totiž, že nie sú kompletné. Dokázala dokonca presne určiť, v akom sú stave. Mám totiž len jeden deformovaný vaječník. Opýtala by sa ma to už dávnejšie, no zmiatlo ju, že mám syna. Keď som jej povedala, že je adoptovaný, obe sme ostali zarazené. Vtedy ma presvedčila, že metóda, ktorou pracuje, naozaj funguje."

Monike bola nasadená liečba nozódami. Tie zabrali natoľko, že jej vyrazili dych. "Pani Nagyová mi povedala, že teraz sa môj stav zlepší. Nevydržala som to a šla k mojej gynekologyčke na vyšetrenie. Keď som jej povedala, u koho som absolvovala liečbu, viac počuť nepotrebovala. O výsledkoch jej práce už vedela. Keď na sonograme zbadala v mojich vaječníkoch vajíčka, začala sa smiať. Liečba pani Nagyovej dokázala to, čo nedokázalo 11 rokov klasického liečenia."

Návšteva homeopatickej ambulancie sa teda Monike vyplatila. "Na staré kolená mám zase pravidelnú menštruáciu," smeje sa. "Okrem toho sa mi zlepšujú aj moje kožné choroby. Aby toho nebolo dosť, vyšetriť sa nechal aj môj manžel. Ten mal dlhé roky problémy so zápalom spojiviek. Odkedy sa lieči u pani Nagyovej, nemal oči zapálené ani raz." Takto priniesla homeopatia šťastie a nádej do Monikinej domácnosti. "Práve sa s manželom pokúšame splodiť dieťa. Mám síce aj iné gynekologické problémy, no moje šance prudko stúpli," uzavrela Monika.

Najprv zmizol vírus na srdci, potom aj na štítnej žľaze

Mária má 59 rokov. Zdravotný problém, ktorý ju trápi celý život, je veľmi vážneho charakteru. "Mám extrasystoly, ľudovo povedané, vynecháva mi srdce. Pokiaľ ich je menej ako sto denne, nejde o nič vážne. Ja som ich však mávala aj 22-tisíc denne," hovorí Mária. Kvôli tejto srdcovej chorobe jej bolo často zle, mala aj vážne psychické problémy. "Keď som bola malá, mama mi náhle zomrela práve na toto ochoreniu. Bála som sa teda večer ísť spať. Mala som malé deti a mala som strach, že sa ráno neprebudím a ostanú samy. Bolo to veľké psychické trápenie."

Keď mala Mária 30 rokov, začala navštevovať rôznych odborníkov. "Dali mi rôzne liečivá a snažili sa ma upokojiť. Nič však nepomáhalo. Najhoršia bola jar a jeseň, vtedy mi bolo veľmi zle." Od kamarátky sa dopočula o Dr. Nagyovej a rozhodla sa, že skúsi podstúpiť jej terapiu. "Keď ma vyšetrovala prístrojom, objavila ložisko vírusu na hlúčiku nervov pri srdci, ktoré dávajú srdcovému svalu elektrické impulzy." Po tom, čo jej bola nasadená liečba nozódami a bylinkovými extraktmi, jej stav sa zlepšil. "Už na piaty deň liečby som sa cítila omnoho lepšie. Šla som na vyšetrenie k internistovi a ten neveril vlastným očiam. Bola som v ´normále´." Po troch mesiacoch sa jej však problémy vrátili. Na ďalšom vyšetrení v ambulancii Dr. Nagyovej objavili príčinu. "Zväzok nervov pri srdci už bol v poriadku. Objavila mi však vírus na štítnej žľaze. Aj ten sme liečbou nozódami odstránili. Ani sa nedá vysloviť, aké pocity som zažívala. Volala som všetkým známym. Keď som zavolala pani doktorke Nagyovej, do telefónu som sa jej od šťastia rozplakala. Už dva roky som v poriadku."

Mária si nedokáže vysvetliť ako je možné, že o homeopatických metódach mnoho ľudí ani nevie. Ich jedinou nevýhodou je pre našinca veľká finančná náročnosť. Liečba nozódami totiž nie je krytá poisťovňami. "Liečbu opakujem každý polrok. Služby pani doktorky si vyskúšal aj manžel. Ten trpel maniodepresiou. Dlhé roky sme sa za to hanbili a tajili to. Vyšetrením Dr. Nagyovej sa však zistilo, že za tieto problémy môže vírus herpes, ktorý žil na manželových nervových vláknach. Odkedy podstúpil liečbu, nemá problémy ani on. Je naozaj veľká škoda, že o homeopatii veľa ľudí nevie. Ja vďaka nej môžem konečne pokojne zaspávať," uzavrela Mária.

Tomáš Lemešani